P ve S dalga hızları ve yoğunluğun bilinmesiyle bulunur. Jeolojik birimlerin sertliğinin sağlamlığının bir belirtisidir.
Ed = [(3Vp2- 4Vs2)/(Vp2- Vs2)] Vs2 (38)
...Ed = 2d (Vs)2.(u-1) , veya (39)
Ed = Vp2d [(1-2m)(1+m)]/(1-m) (kg/cm2). (40)
şeklinde tanımlanır
b) Dinamik Kayma Modülü (Gd)
S dalga hızı ve yoğunluğun bilinmesiyle bulunur. Zemin ve depremle ilgili hasarların tespiti açısından önemli bir parametredir. Ayrıca kayaçların mukavemet kabiliyetinin de bir göstergesidir.
Gd = dVs2 (kg/cm2) (41)
c) Dinamik Bulk Modülü (Kd)
Kayacın sıkışmazlığını kontrol eden, yoğunluk ve sismik hızlardan hesaplanan bir modüldür.
Kd = Ed / 3(1-2u) (42)
d) Dinamik Rijitide Modülü (Gd)
Dinamik kayma modülü sadece enine dalga hızı ile yoğunluğa bağlıdır. Bu nedenle, enine dalga hızını belirlemek gerekir. Deprem hasarlarını tahmin etmede Gd modülünü bulmamız gerekir.
Gd = G/g = pVs2 / g (kg/cm2), g= 1000 cm/s2 (43)
Dinamik Young Modülü (Ed)
Dinamik young modülü yoğunluk ve sismik hızlardan bulunabilir. Bu parametre jeolojik birimlerin sertliğinin ve sağlamlılığının bir ölçüsüdür.
Ed = Gd(3Vp2- 4Vs2) / (Vp2- Vs2) (44)
e) Dinamik Poisson Modülü (μ)
Dinamik Poisson oranı boyunca ve enine dalga hızlarından hesaplanır. Poisson oranı (Vp/Vs) hız oranına direk olarak bağlıdır ve yoğunluk dikkate alınmadan hesaplanır.
μ= Vs2-2Vp2 / Vs2-Vp2 (45)
Poisson oranı P ve S dalga hızları eşit olduğu zaman negatif ve sonsuzdur. Bundan başka teorik olarak;
∞ ≤ μ ≤ 0,5 için Vs ≤ Vp
olduğu söylenebilir. Poisson 0,0 ile 0,5 arasında değişir. (μ) yumuşak kayaçlar ve su ile doygun kayaçlar için yüksektir. Kristalen ve metamorfik kayaçlar genellikle (μ=0,25) civarında bir değer ile karakterize edilir