1. Güneş’in çapı yaklaşık 9 yerküre çapına eşittir, hacmi 1.3 milyon yer hacmi, kütlesi 323.440 yer kütlesi ve ortalama yoğunluğu 2.410 kg/m3 tür. Güneşi oluşturan atomlar tamamen plasma dır.
2. Gezegenler güneş etrafında basıklığı az eliptik yörüngeler üzerinde, Venüs hariç, güneş ile aynı yönde dönmektedir.
3. İki gezegen hariç tüm gezegenlerin dönme yörüngeleri hemen hemen aynı düzlemdedir. Merkür e Plüton’un yörünge düzlemleri hemen hemen aynı düzlemdedir. Merkür ve Plüton’un yörünge düzlemleri sırasıyla 70o ve 170o lik açı yaparlar.
4. Bütün gezegenler ve uyduları yörüngelerinde güneş ile aynı, saatin tersi yönde dönerler.
5. Uranüs ve Venüs hariç tüm gezegen ve Günşs kendi eksenleri etrafında (kuzey kutbuna kıyasla) saatin tersi yönde dönerler.
6. Güneş’in kütlesi tüm sistemin yaklaşık %69’unu olusturur. Bununla beraber güneşin açısal moment enerjisi yaklaşık %1’dir.
7. Gezegenlerin güneşten olan uzaklıkları TITUS-BODE kuralı ile belirlenir.
8. Güneş etrafındaki gezegenler iç ve dış gezegenler olarak ayrılırlar. Astreoidlerin içindeki gezegenerin yoğunlukları ortalama 300 – 500 kg/m3’tür. Dış gezegenlerin ise çoğu donmus, katılaşmış gaz özelliklerini tasır. İç gezegenlerin kendi eksenleri etrafında dönme hızları daha yüksektir.
9. Yerküre üzerine düşen göktaşlarının ve aydan getirilen kayaçların yapılan analizi, iç grupta bulunan gezegenlerin %9’un Ne, Ni,Mg, ve O’den oluştuğunu göstermektedir. Bu kayaçların radyoaktif yöntemler ile saptanan yaşları en fazla 4.6 milyar yıl çıkmıştır.